Burgerhulpverlener

Reanimeren redt levens. Hoeveel mensen worden nu eigenlijk gered door reanimatie? De kans op overleving na een hartstilstand hangt van veel dingen af: zag iemand het gebeuren? Werd er snel reanimatie gestart? Was er een AED in de buurt en werd die aangesloten? De eerste 6 minuten zijn daarbij cruciaal, omdat de kans op overleving dan het grootst is.

Jaarlijks krijgen rond de 16.000 mensen in Nederland een hartstilstand. Buiten het ziekenhuis zijn dat gemiddeld 300 mensen per week. Op het werk, op straat of op de sportclub. De meeste slachtoffers van een hartstilstand zijn thuis (ongeveer 70%).

De gemiddelde leeftijd van een slachtoffer van een hartstilstand is 66 jaar. Mannen worden 3 keer vaker dan vrouwen door een hartstilstand getroffen.

Bij ongeveer 70% van de slachtoffers van een hartstilstand is iemand aanwezig. Van hem of haar hangt iemands leven af. De meesten gaan reanimeren (ruim 60%). Omstanderreanimatie verdubbelt de overlevingskans.

Burgerhulpverlener worden

Met een geldig reanimatiediploma kunt u burgerhulpverlener worden. Een geldig reanimatiediploma betekent dat u minimaal 1x per jaar een herhalingscursus gevolgd moet hebben.

Meld u aan!

Er zijn 2 oproepsystemen in Nederland: HartslagNu en HartveiligWonen. Op basis van uw postcode wordt u automatisch aangemeld bij het oproepsysteem in uw regio. Als u al burgerhulpverlener bent bij een van deze 2 oproepsystemen, hoeft u zich niet opnieuw aan te melden.

Moet ik 24 uur per dag beschikbaar zijn?

Nee, in het systeem geeft u door wanneer u beschikbaar bent. Bij een oproep bent u nooit verplicht om naar het slachtoffer te gaan. Het kan zijn dat u de oproep niet op tijd ziet, te ver van het slachtoffer bent of echt niet weg kunt. Het systeem houdt er rekening mee dat niet iedereen kan en stuurt meerdere burgerhulpverleners een oproep. Een deel van hen krijgt het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan en te starten met reanimeren. Anderen krijgen het verzoek om eerst een AED op te halen.

Red het leven van een buurtgenoot

Stel dat uw buurman een hartstilstand krijgt, en u hoort achteraf dat de hulp te laat kwam? Snelle hulp van mensen in de buurt is heel belangrijk. De eerste 6 minuten zijn cruciaal. Als iemand dan start met reanimeren en een AED aansluit, is de kans op overleven het grootst. Een ambulance redt het vaak niet om binnen 6 minuten bij het slachtoffer te zijn. U misschien wel, dus meld u aan en help levens redden in uw buurt.

Als u vragen hebt over burgerhulpverlener of over het AED netwerk in de gemeente Hardenberg kunt u deze stellen bij:

HartslagNu of Hartveilig Hardenberg

Gelieve niet stichting RANOO te bellen of mailen voor vragen over het AED netwerk of over het aanmelden als burgerhulpverlener bij HartslagNU. Op onze website is over beide stichtingen meer informatie te vinden.